Gezond en goedkoop eten

Gezond en goedkoop eten

Goedkoop, gezond en duurzaam eten

Goedkoop en gezond eten, maar ook duurzaam als het even kan. Hoe kun je dat voor elkaar krijgen?

Het wordt aangeraden elke dag 250 gram groenten en 2 stuks fruit te eten. Dat is best veel en weinig mensen lukt het. Helaas is gezonde voeding vaak duurder dan een pizza. Toch kun je proberen meer groenten en fruit te eten. Dat is goed voor je lichaam. En als je slim inkoopt, kun je gezond, goedkoop en lekker eten.

Hieronder staan een aantal handige tips waarmee je goed kunt eten voor weinig geld!

gezond en goedkoop eten
Gezond en goedkoop eten

Tip 1: Koop seizoensgroenten

Je kunt veel geld besparen door seizoensgroenten te kopen. Vaak gaat dit vanzelf, omdat deze groenten breeduit in alle folders van de supermarkten staan voor lage prijzen.

Waarom seizoensgroenten kopen?

  • Laagste prijs
  • Beste smaak
  • Vaak uit eigen land: ook goed voor het milieu

Seizoensgroenten hebben zo hun tijd waarop ze massaal worden geoogst. Dan is er veel aanbod van en is de prijs dus laag. Dat geldt bijvoorbeeld voor asperges die in mei en juni hun laagste prijs bereiken. Sperziebonen worden in Nederland geoogst aan het eind van de zomer en zijn dan veelal te koop voor 50 cent per pond. Tomaten zijn het goedkoopst bij warm weer in de zomer. In het najaar worden de appels, peren, kolen, mandarijnen en sinaasappels geoogst. Dan zijn ze ongeveer 1 euro per kilo. 

Het grote voordeel is dat seizoensgroenten vaak uit Nederland komen. Daardoor heeft het een kleine afstand afgelegd tot ons bord, wat goed is voor het milieu en de prijs! Ook hebben seizoensgroenten op het juiste moment ook de beste smaak en de meeste vitamines.

Tip 2: Goedkope groenten en fruit

Je moet dus een beetje met de natuur meebewegen om de laagste prijzen te vinden. Maar dat lukt niet altijd. Toch zijn sommige groenten altijd voor lage prijzen te koop. Lees hieronder meer!

Goedkope groenten

Sommige groenten kun je het hele jaar goedkoop krijgen. Een voorbeeld is winterpeen. Het hele jaar door kun je deze groente kopen voor ongeveer 1 euro per kilo.

In het najaar kosten penen zelfs maar 50 cent per kilo. Wortels en winterpeen kun je makkelijk verwerken in een maaltijd. Ze zijn lekker bij de pastasaus, in de soep of bij een stamppot.

goedkope groente

Ook uien zijn meestal niet duur. Dit zijn de smaakmakers, maar behoren wel tot de groente! Voor een kilo betaal je meestal maar 1 euro en in de aanbieding zelfs 50 cent. Daardoor kost eén ui gemiddeld maar 7 cent.

Je kunt ze goed meebakken met bijvoorbeeld aardappelen. Zo krijg je makkelijker de aanbevolen 250 gram groente binnen, voor maar heel weinig geld.

ui goedkope groente

Ook aardappelen zijn meestal niet duur. Je kunt ze vaak voor minder dan 1 euro per kilo kopen. Samen met de uien en wortel kun je dus zelf goedkope hutspot maken. Dat is veel voordeliger dan de kant-en-klare zakjes.

En heb je teveel hutspot? Dan kun je het restant makkelijk invriezen en later opeten. Sommige mensen vinden dat de smaak daar zelfs beter van wordt!

Voorbeeld gezonde basis maaltijd:

Buitenbeentjes: gezonde en goedkope groenten & fruit
buitenbeentjes

Albert Heijn is de eerste supermarkt die in 2015 begonnen is met de verkoop van ‘buitenbeentjes’.  Dat zijn groenten en fruit die een beetje misvormd zijn of een iets minder mooie kleur hebben. Maar ze zijn prima van smaak en kunnen gewoon gegeten worden. Voorbeelden zijn paprika’s, peren, wortels en appels. Vroeger werden deze soorten weggegooid of als veevoer gebruikt, maar nu kun je ze tegen een lage prijs kopen in de supermarkt.

Duurzaam eten voor weinig geld

Met weinig geld toch duurzaam eten. Kan dat? Als je goed kijkt, kun je lekkere duurzame producten vinden voor lage prijzen.

Zoals dit product:

Supermarkt Plus heeft deze hamburgers regelmatig in de aanbieding. Ze smaken erg zacht en sappig. Vaak kosten de goedkoopste verse hamburgers ongeveer 60 cent per stuk. Dat zijn dus hamburgers die niet duurzaam zijn. Maar de Blonde d’Aquitaine hamburgers van Plus zijn gekeurd met Beter Leven 2 sterren. In de aanbieding kosten deze burgers óók 60 cent per stuk.

Zo zie je dus dat je met weinig geld ook duurzame producten kunt kopen!