Knolselderijsoep met brood

Knolselderijsoep met brood

Knolselderijsoep met brood  (€ 0,70 p.p.)

goedkope maaltijd knolselderijsoep
knolselderij

Een erg lekkere, goedkope en gezonde maaltijd om zelf te maken is knolselderijsoep. In sommige supermarkten vind je knolselderijen, vooral in de winterperiode. Deze kosten slechts 90 cent per stuk en de grootste wegen ruim 1 kilo. Hier kun je heerlijke soep van maken!

Ingrediënten voor 4 personen:

  • halve knolselderij (50 cent)
  • halve bleekselderij, ± 4 stengels (50 cent)
  • 1 ui (10 cent)
  • 1 knoflook (15 cent)
  • kruiden (15 cent)
  • peper & zout (5 cent)
  • 2 bouillonblokjes (16 cent)
  • 3 eetlepels olijfolie (20 cent)
  • erbij: stokbrood (99 cent)

Totaalprijs: € 2,80 voor 1 liter soep met brood

Voldoet aan minimum groente-inname per dag

Het voedingscentrum raadt 250 g groenten per persoon per dag te eten. Dat is beter voor je gezondheid en je vermindert het risico op allerlei ziektes. Geef je met deze knolselderijsoep jezelf en jouw gezin genoeg groenten?

  • halve knolselderij: 500 gram
  • halve bleekselderij: 400 gram
  • 1 ui: 150 gram

Totaal: 1050 gram, dus 262 gram per persoon!

Dit gewicht kan natuurlijk variëren, want je hebt grote en kleine knolselderijen en ook de uien zijn niet altijd even groot.

Duurzaam!

Duurzaam duur? Helemaal niet!  In Nederland zijn er diverse knolselderijboeren. Alle knolselderijen uit de supermarkt komen van Nederlandse bodem. Dat is dus hartstikke duurzaam en goed voor het milieu!

Recept

  1. Snij de ui, knoflook, bleekselderij en knolselderij in stukjes. Haal van de bleekselderij de draden eraf met een dunschiller of mesje.
  2. Pak een pan en doe daar 3 eetlepels olijfolie in.
  3. Doe de gesneden groenten en knoflook in de pan en verhit deze op een laag vuur. Bak het geheel ongeveer 15 minuten.
  4. Voeg wat zout, peper en wat kruiden toe, bijvoorbeeld tijm of andere Italiaanse kruiden.
  5. Doe er 1 liter warm water bij en verkruimel daar 2 bouillonblokjes in.
  6. Voeg wat peterselie toe en laat het geheel ongeveer 15 minuten zachtjes koken. Roer af en toe.
  7. Ga tot slot met de staafmixer het geheel pureren.
  8. Klaar!

Bij de soep

Met alleen de soep is je maag nog niet echt gevuld. Doe er daarom wat brood bij. Denk bijvoorbeeld aan afbakbrood zoals stokbrood of stokbrood met kruidenboter. Kies je voor een huismerk, dan kost dit maximaal 99 cent.

Tip!

Misschien denk je: wat moet ik met de andere helft van de knol- en bleekselderij? Wees niet bang: deze groenten blijven nog weken goed in je koelkast. Bewaar ze in de plastic verpakking of dek ze af. Zo kun je na een aantal weken nog eens de lekkere soep klaarmaken! Of vermeng de selderijen door de aardappelstamppot, dat is ook erg lekker!