Autovakantie tips om te besparen

Autovakantie tips om te besparen

Autovakantie: geld besparen onderweg

Autovakantie tips die je helpen veel geld te besparen! Een autovakantie is ideaal: je bent flexibel om te reizen wanneer je wilt. En het is goedkope en milieuvriendelijke manier van reizen! Maar Nederland is maar klein, dus gaan velen in de zomer de grens over op autovakantie.

We leven in de Europese Unie, maar landen verschillen nog altijd behoorlijk van elkaar. Soms is dat nadelig, zoals met de tolkosten, maar soms kun je er ook je voordeel uit halen. Zorg daarom voor een goede voorbereiding. Dat kost niet eens zoveel tijd, maar scheelt je wel veel geld!

Lees de informatie hieronder en gebruik de tips, zodat je portemonnee minder snel leegraakt.

Autovakantie tips om geld te besparen

Hoe kun dan geld besparen tijdens de autovakantie? Als je op autovakantie bent, kun je niet zonder je bankpas. Je portemonnee zal vaak geopend moeten worden: om brandstof, tol, eten en drinken, enzovoort te betalen.

Een groot deel van de kosten van je vakantie gaat naar de reiskosten.

Maar er zijn veel manieren om daarop te besparen! Bijvoorbeeld door goedkoper te tanken en slimmer om te gaan met tol en vignetten.

Besparen op brandstof tijdens autovakantieautovakantie besparen op brandstof

Brandstof tanken is noodzakelijk tijdens de autovakantie. Zonder brandstof kan de vakantie niet verdergaan.

De brandstofprijzen verschillen veel in Europa. Het verschil tussen de duurste en goedkoopste landen is ongeveer 35%.

Dat bespaart dus veel geld als je daarop let!

Lees meer op:
Tips goedkoop tanken in Europa

Zuinig rijden op autovakantie

Goede tip om te besparen op autovakantie: rijd rustig!

Zuinig rijden scheelt erg veel geld. Je bent minder aan brandstof kwijt, je rijdt veiliger en je auto slijt minder snel. Om zuinig te rijden moet je wat langzamer rijden. Dat kost wel wat extra tijd. Helaas gaan veel mensen plankgas op weg naar hun bestemming.

Maar wie wil er nou stressen op vakantie? Rustig rijden past eigenlijk ook wel bij een relaxte vakantie.

Als je 130 km per uur rijdt, verbruik je 60% meer brandstof dan als je 100 km per uur rijdt. Ook rijd je het zuinigst als je zoveel mogelijk een gelijkmatige snelheid kunt rijden. Dat is met 130 km per uur vaak niet mogelijk, zeker op drukke wegen en in drukke perioden; je moet veel afremmen en optrekken. Dat kost nog eens extra brandstof.

Voorbeeld:
Stel dat je een retourtje naar de Franse zuidkust gaat. Als je continu 100 km per uur rijdt in plaats van 130, ben je € 110 goedkoper uit aan brandstof. Een besparing van bijna 40%. Dat is best veel geld, toch? Een enkele reis kost in dit geval ongeveer 3 uur extra. Maar zeker als je onderweg gaat overnachten, is het raadzaam lekker rustig aan te doen.

Lees meer tips op:
zuinig rijden tips

Besparen autovakantie: tol kosten

Vrij verkeer van goederen en personen. Dat is nog steeds een grondbeginsel van de Europese Unie, maar helaas zijn er voor mensen die op autovakantie gaan vaak een hoop belemmeringen. Tolpoorten, verplichte vignetten…

Het levert een hoop rompslomp en onduidelijkheid op. En het kost reizigers veel extra geld.

Hoe kun je de prijs voor dit soort kosten zo laag mogelijk houden?

Frankrijk

Lees tips over tol besparen in Frankrijk!

Spanje

Lees meer over tol besparen in Spanje!

Zwitserland

Lees meer over besparen in Zwitserland!

Oostenrijk

Ook in Oostenrijk is het verplicht een vignet te hebben op snelwegen. Dit vignet kost € 12 of € 29 voor 10 dagen respectievelijk 2 maanden. Een jaarvignet kost ruim € 90.

Het vignet is verplicht op alle autosnelwegen, maar is niet verplicht op zogeheten sondernmautstrecken. Dit zijn  tunnels en ook de Brennerbaan A13 naar Italië waar apart tol betaald moet worden. Deze zijn groen aangegeven op de kaart hieronder.