De reisverzekering

De reisverzekering

Wat dekt een reisverzekering?

Wat dekt de reisverzekering? Een reisverzekering biedt dekking bij onverwachte gebeurtenissen tijdens of onderweg naar je vakantie. Ook al is de kans klein dat er iets naars gebeurt, toch is het fijn als je hulp kunt krijgen als die nodig hebt. De reisverzekering is niet een geheel, maar kan bestaan uit meerdere aanvullende dekkingen. Wat dekt de reisverzekering? En hoe kun je een goedkope reisverzekering vinden?

Basisdekking reisverzekering:

  1. Hulp van alarmcentrale:
    – telefoonkosten;
    – regelen van allerlei zaken zoals vervangend vervoer, sturen van medicijnen, etc;
    – advies;
  2. Vergoeding onverwachte extra reis- en verblijfskosten:
    – overlijden;
    – ziekte;
    – bij een ongeval;
    – natuurramp of -geweld (vulkaanuitbarsting, bosbrand, storm, lawine, etc);
    – staking bij het vervoersbedrijf waar je mee terugreist (heenreis = annulering)
    – andere onverwachte gebeurtenissen (bijv. bagage komt te laat aan, paspoort kwijtgeraakt, diefstal)

Let op: je moet altijd vooraf toestemming krijgen van de alarmcentrale om bepaalde kosten vergoed te kunnen krijgen. Neem direct contact op met de alarmcentrale bij onverwachte gebeurtenissen. Heb je niet om toestemming kunnen vragen, dan moet je dat kunnen bewijzen. In dat geval kunnen alleen redelijke kosten (gemiddelden) worden vergoed.

Aanvullende dekkingen reisverzekering:

wat dekt een reisverzekering
Reisverzekering met aanvullende dekking duikspullen
  • bagage
  • sportuitrustingen (duikspullen, golfspullen, …)
  • ongevallen (vergoeding bij overlijden of invaliditeit)
  • medische kosten
  • rechtsbijstand
  • wintersport
  • pechhulp buitenland
  • vervangend vervoer

Kortlopende of doorlopende reisverzekering

Kun je beter een kortlopende of doorlopende reisverzekering nemen?

Veel mensen kiezen een kortlopende reisverzekering voor een korte reis. Deze verzekering is alleen geldig tijdens jouw vakantieperiode. Je hoeft maar een keer de premie te betalen en de kortlopende verzekering loopt automatisch af.

Vakantiegangers die langer en vaker op reis gaan, nemen een doorlopende reisverzekering. Die is het hele jaar geldig.

Aanvullende dekkingen bij een reisverzekering

Weet je eigenlijk wel waar je al verzekerd voor bent? Veel mensen weten dit niet, of niet precies. Aanvullende dekkingen maken de reisverzekering completer.

Pechhulp

Wie pech krijgt onderweg op vakantie en verzekerd is voor pechhulp, kan aanspraak maken op de reisverzekering. Vooral in het buitenland kan een pechgeval behoorlijk wat geld kosten. Pechhulp is als extra dekking af te sluiten bij de reisverzekering.

Ook bij andere verzekeringen, zoals de autoverzekering en wegenwacht, kun je de dekking pechhulp afsluiten.

Zorgkosten

Bij de reisverzekering kun je een aanvullende dekking voor zorgkosten in de EU of wereldwijd afsluiten. Je bent van verzekerd voor zorg in het buitenland. Het eigen risico van je zorgverzekering wordt vaak ook vergoed.

Wat vergoedt de zorgverzekering in het buitenland? In de basisverzekering krijg je standaard de kosten vergoed voor behandelingen in het buitenland naar Nederlands tarief. Ben je aanvullend verzekerd voor zorg in het buitenland? Dan krijg je de kosten vergoed tot aanvulling van de kostprijs. Je hoeft dan dus niets zelf bij te betalen. Wel heb je dan te maken met het eigen risico.

Ongevallen

Heb je een ongeluk gehad en ben je daardoor overleden of blijvend invalide geraakt? Dan keert de reisverzekering een vergoeding uit. Dit is maximaal € 50.000 bij overlijden en maximaal € 100.000 bij blijvende invaliditeit. Hoe ernstiger je invaliditeit, hoe groter je aandeel op de vergoeding.

Heb je al een AOV, uitvaartverzekering en/of overlijdensrisicoverzekering? Dan ben je dus al (gedeeltelijk) gedekt voor de kosten die een ernstig ongeval met zich mee kunnen brengen. In dat geval krijg je dus een uitkering, wordt je uitvaart betaald of wordt je hypotheek afgelost.

Calamiteitenfonds

Veel reisorganisaties zijn lid van het Calamiteitenfonds. Dit fonds keert geld uit bij onverwachte gebeurtenissen waar schade is veroorzaakt. Dat kan bijvoorbeeld een natuurramp zijn. Het Calamiteitenfonds zorgt er bijvoorbeeld voor dat vakantiegangers snel het gebied kunnen verlaten. Je kunt ook achteraf schade claimen bij het Calamiteitenfonds. Binnen een maand na thuiskomst kun je een claim leggen bij je reisorganisator. Die regelt het verder met het Calamiteitenfonds.