Besparen op tol in Frankrijk

Besparen op tol in Frankrijk

Besparen op de Franse tolwegen

tol besparen Frankrijk
Hoe kun je 20% besparen op de tol in Frankrijk, zonder de snelweg te verlaten?

Wie naar Frankrijk reist krijgt vrijwel altijd te maken met de Franse tol. De meeste snelwegen in Frankrijk zijn tolwegen. Dit zijn goed onderhouden wegen met allerlei voorzieningen. Maar dit heeft een prijs. Je moet flink betalen om over de weg te mogen rijden.

De tolmaatschappijen zijn vrij om ieder jaar hun prijs te mogen verhogen. En dat doen ze dus ook. De Fransen klagen massaal dat de tol heel duur is.

Ook vakantiegangers schrikken soms van de prijs. Een retour naar de Franse zuidkust kost ongeveer € 150 voor een personenauto.

Met caravan ben je zelfs € 230 kwijt!

De exacte tol berekenen voor jouw reis kan op autoroutes.fr.

Tabellen met toltarieven kun je vinden bij de tolorganisatie, bijvoorbeeld APRR. Klik hier voor een overzicht op kaart van alle tolmaatschappijen in Frankrijk.

Tips om te besparen op de tol in Frankrijk

Maar hoe kun je dan besparen op de Franse tolwegen, zonder heel veel extra tijd kwijt te zijn?

Hieronder vind je tips waarmee je behoorlijk veel geld van de toltarieven kunt afschrapen.

Tip 1: Betaal vaker tol en bespaar tot 20%!

Door vaker tussendoor de afrit te nemen, te betalen en weer bij hetzelfde station de snelweg op te gaan, kun je tot 20% besparen!
Dat kan door gebruik te maken van de onevenredige tarieven. Dat zit zo:

Stel dat je op de tolweg van A naar B rijdt wat € 20 aan tol kost. Wie halverwege de tolweg oprijdt, betaalt geen € 10 maar vaak minder. Bijvoorbeeld € 7,50.

De tarieven zijn vaak niet gelijk verdeeld. Dat komt door ingewikkelde formules van het Franse ministerie. Maar daar kun jij van profiteren! Het is dus goedkoper om regelmatig de snelweg te verlaten, tol te betalen en bij dezelfde tolstation weer de route te vervolgen. Het kost dus nauwelijks extra tijd!

besparen tol frankrijk
Bespaar 20% op de tol in Frankrijk, zonder door dorpjes te rijden!

Hoeveel tol kan ik besparen?

In totaal kun je op deze manier tot 20% besparen op de tol! En dat is niet niks, want een retourtje naar de Middellandse zee bijvoorbeeld wordt zo € 30 goedkoper.

Maar welke afritten moet je dan nemen? En hoeveel bespaar je?
Dat kun je gratis berekenen op: autoroute-eco.fr.

Op deze website kun je zien welke afritten jij moet nemen om te besparen op de tol. Let op: de truc werkt alleen bij gesloten systemen (tolpoortjes bij elke afrit) en per tolbedrijf. Er zijn verschillende tolmaatschappijen actief, bijvoorbeeld van Nancy tot Lyon de APRR en vanaf Lyon tot Orange heb je te maken met ASF.

Bereken jouw besparing door steeds deze trajecten in te voeren.

Tip 2: gebruik gratis snelwegen

Niet op alle snelwegen wordt tol geheven. Dat is vooral het geval in Bretagne, rond een aantal grote steden en bijvoorbeeld de A75 door het Centraal Massief.

Tip: haal dan meteen je boodschappen en tank je auto vol, want dat is buiten de snelweg veel goedkoper!

tolwegen Frankrijk
overzicht tolwegen Frankrijk

Tip 3: volg een stukje de route nationale

Rijd je in Frankrijk en is de tolweg nog niet begonnen? Overweeg dan om één afrit later pas in te voegen op de tolweg. Doe dat ook bij de terugreis; verlaat dan één afrit eerder de snelweg. Langs de tolwegen loopt altijd een doorgaande normale route, vaak de Route Nationale. Volg de groene borden naar je bestemming of de eerstvolgende grote stad. Dat staat altijd goed aangegeven.

Op een grote reis kun je op die manier toch weer zo’n € 8 besparen, terwijl het je meestal weinig extra tijd kost.

Tip: haal je boodschappen in het eerste de beste Franse stadje of dorpje en tank je auto vol, want dat is aan de snelwegen een stuk duurder!

Tip 4: lange reis? Boek een overnachting

Plankgas in één ruk naar je bestemming in het zuiden van Frankrijk is niet goedkoop, want dat kost veel extra brandstof en tol. En een boel stress.

Daarom kiezen sommige reizigers om onderweg een overnachting te boeken. Je hebt dan ook reserve tijd mocht het onderweg even tegen zitten. Bovendien staat vaak rond een uur of 3 ’s middags je accommodatie voor je klaar. Waarom zou je dan pas ’s avonds laat arriveren of half slapend ’s nachts rijden met alle risico’s van dien?

Meer reistijd kan uiteindelijk zelfs een vollere portemonnee betekenen. Wist je dat je door rustiger te rijden tot 33% brandstof bespaart? Dat kan al gauw € 100 zijn op een retourtje. Daarnaast kun je de tolweg wat vaker vermijden in ruil voor een langzamere route. Ook dat kan tientallen euro’s schelen en je ziet nog eens wat moois van het land.

Een overnachting in een schoon hotel boek je al vanaf € 40 voor 4 personen! Er zijn veel hotels te vinden langs de snelwegen.

Tip: vanaf Utrecht tot Zuid-Frankrijk liggen de steden Dijon, Tours en Nevers ongeveer halverwege de route (700 km).

Bekijk hotels aan de snelweg van de Route du soleil