Goedkoop tanken in Europa

Goedkoop tanken in Europa

Algemene tips tanken

Tip 1: Tank nooit aan de snelweg

Tanken aan de snelweg is het duurst. Pomphouders zijn veel kosten kwijt aan personeelskosten en onderhoud voor stations aan de snelweg. De prijs is aan de snelweg 20 cent per liter hoger. Dat scheelt al bijna een tientje op een volle tank! Vaak kun je bij een afrit van een dorp of stadje al direct tankstations zien die veel goedkoper zijn. Besparen op de autovakantie hoeft dus niet extra tijd te kosten!

Tip 2: Tank in de buurt van steden

Als je op autovakantie bent, kan de plaats waar je tankt ook veel geld schelen. In het algemeen zijn de brandstofprijzen lager in de buurt van steden. Daar is meer concurrentie.

Tip 3: Tank bij goedkope tankstations

De prijzen tussen de tankstations verschillen altijd. Toch zijn de prijzen bij grote ketens zoals supermarkten vaak lager.

Tip 4: Tank op het juiste tijdstip!

De brandstofprijzen veranderen regelmatig. In Duitsland zelfs 5 tot meer dan 10 keer per dag! In het algemeen zijn de prijzen het laagst aan het eind van de dag, rond 18:00 uur. Probeer tanken op zondagen en feestdagen te vermijden. Veel tankstations zijn dan gesloten en hanteren een hoge prijs omdat er veel minder concurrentie is.

Autovakantie in Europa: goedkoop tanken

De prijzen van brandstof in de Europese Unie verschillen heel erg. Elk land mag zelf de hoogte van de belastingen en accijnzen op brandstof bepalen. Daar kun je juist slim gebruik van maken!

Voorbeeld 1:
Ben je op autovakantie naar Italië? Zowel diesel als benzine is in Italië bijna net zo duur als in Nederland. Het goedkoopste kun je onderweg tanken in Luxemburg en Oostenrijk. In deze landen kost een volle tank € 20 goedkoper dan in Nederland en Italië! Als je via Oostenrijk reist, probeer dan zo dicht mogelijk tegen de Italiaanse grens te tanken; dan heb je het langst profijt van goedkope brandstof. Zelfs vergeleken met Duitsland is een volle tank in Oostenrijk nog altijd € 15 goedkoper, dus tank niet vol in het zuiden van Duitsland als je door Oostenrijk reist.

Voorbeeld 2:
Ga je op autovakantie naar Frankrijk of Spanje? Als je naar het zuiden van Frankrijk of Spanje gaat, is tanken in Luxemburg zinvol. Daar kost een volle tank € 10 minder dan in Frankrijk. Maar als je op weg bent naar West-Frankrijk zoals Bretagne, dan kun je Luxemburg beter overslaan. Het extra omrijden kost meer dan dat je bespaart aan de goedkopere brandstof.

Goedkoopste benzine in Europa

goedkoopste benzineprijzen Europa

De laagste benzineprijzen in Europa

  • Bosnië en Herzegovina: € 0,97
  • Macedonië en Bulgarije: € 1,06
  • Roemenië: € 1,08
  • Hongarije: € 1,15
  • Luxemburg: € 1,18

Goedkoopste diesel in Europa

goedkoopste dieselprijzen Europa

De laagste dieselprijzen in Europa

  • Macedonië: € 0,87
  • Bosnië en Herzegovina: € 0,96
  • Luxemburg: € 1,04
  • Bulgarije: € 1,06
  • Roemenië: € 1,09