Besparen kosten inboedelverzekering

Besparen kosten inboedelverzekering

Wat is een inboedelverzekering?

kosten inboedelverzekering
Wat is een inboedelverzekering en wat is de dekking?

Wat is een inboedelverzekering? Een inboedel-verzekering dekt schade aan spullen in jouw huis. Het gaat om spullen die verplaatsbaar zijn en niet aan het huis vastzitten, anders hoort het bij de opstalverzekering.

Dekking inboedelverzekering

Wat is de dekking van een doorsnee inboedelverzekering? De inboedelverzekering kent een basisdekking en een allrisk. Maar let op: het ligt aan de waarde van jouw spullen hoeveel je vergoed krijgt bij schade van de inboedelverzekering. Lees daarover meer onderaan deze pagina.

De basis dekt schade door brand, diefstal, bliksem en water. Bij allrisk wordt ook schade vergoedt die per ongeluk zelf hebt veroorzaakt, bijvoorbeeld als je een raam hebt laten openstaan toen het begon te regenen.

Besparen kosten inboedelverzekering

De inboedelverzekering dekt schade aan jouw inboedel. De schade kan ontstaan zijn door bijvoorbeeld brand, diefstal, bepaalde waterschades en storm. Hoe kun je besparen op de kosten van de inboedelverzekering?

Tip 1: vergelijk de premies van inboedelverzekeringen

Besparen op de premie van de inboedelverzekering? Dat kan makkelijk en snel door de premies inboedelverzekeringen te vergelijken. Dat kan € 150 per jaar besparen.

Tip 2: het eigen risico

Het eigen risico is een gedeelte van de kosten van de schade die je zelf moet betalen. Het eigen risico is per gebeurtenis.

Sommige verzekeraars hebben een verplicht eigen risico van bijvoorbeeld € 100. Andere verzekeraars hebben een vrijwillig eigen risico. In ruil voor een hoger eigen risico krijg je een lagere premie. Bepaal zelf of een hoger eigen risico voor jou gunstig is, of een hogere premie. Dat hangt af van jouw buffers en financiële situatie.

Woon je in een grote stad, dan is het eigen risico altijd hoger den elders. In grote steden is er meer risico op schade.

Tip 3: waardeverlies

Iedereen kan een inboedelverzekering afsluiten. Of je nu compleet nieuwe spullen hebt, of alleen maar oude spullen. Maar je krijgt vergoed wat jouw spullen waard zijn. De meeste apparatuur is na 5 of 10 jaar al bijna niets meer waard. Hoe berekenen verzekeraars de waarde van je spullen?

Nieuwwaarde

Al je spullen worden elke dag minder waard. Stel: je hebt een gloednieuwe smartphone aangeschaft van € 500. Smartphones zijn na 3 jaar afgeschreven. Er wordt de nieuwwaarde berekend als jouw smartphone nog meer dan 40% van zijn oorspronkelijke waarde heeft. Dus binnen 1 jaar en 9 maanden (40% van 3 jaar) krijg je nog de nieuwwaarde vergoed. De nieuwwaarde is de prijs van het product op dat moment in de winkels.  Na 1 jaar is de prijs van hetzelfde type smartphone in de winkels bijvoorbeeld nog maar € 400,-. Dit bedrag zou je dus na 1 jaar vergoed krijgen van je verzekeraar, waarvoor je dezelfde nieuwe telefoon kunt kopen.

Dagwaarde en restwaarde

Voor alle spullen die minder dan 40% waarde hebben, wordt de dagwaarde berekend. Dit heet ook wel restwaarde. Dat is de prijs van het product op dat moment in winkels, maar met aftrek van de afschrijving (het waardeverlies). Verzekeraars gaan dan uit van hun eigen afschrijvingslijst. Elke verzekeraar heeft een andere afschrijvingslijst, maar meestal zijn de verschillen onderling niet erg groot.

Smartphones zijn na 3 jaar afgeschreven; dan hebben ze hun waarde verloren. Dat betekent dat na 2 jaar de smartphone nog maar 33% van zijn waarde heeft. Dat is minder dan 40%, dus dan krijg je niet meer de nieuwwaarde. Dan wordt de dagwaarde berekend. Na 2 jaar ligt jouw type smartphone nog voor € 300 in de winkel. Daarvan krijg je dus 33% vergoed, dus is jouw dagwaarde € 100.

Soms minimale vergoeding

Een ander voorbeeld zijn goedkope wasmachines en drogers (bijv. < € 400). Deze zijn na 7 jaar afgeschreven. Stel dat jouw wasmachine getroffen wordt door blikseminslag en hij is ouder dan 7 jaar. Dan is hij dus volledig afgeschreven, maar dat betekent niet altijd dat je helemaal geen vergoeding meer krijgt. Sommige verzekeraars betalen een minimale vergoeding. Bijvoorbeeld 15% of 20% van de nieuwwaarde op dat moment. Stel dat jouw oude wasmachine nog nieuw op Marktplaats wordt aangeboden voor € 75, dan krijg je dus € 11,25 van je verzekeraar. Maar daar kun je geen nieuwe wasmachine voor kopen…