Besparen premie autoverzekering

Besparen premie autoverzekering

Besparen op de premie van de autoverzekering

Besparen op de premie van de autoverzekering, maar waar moet je beginnen? De ene autoverzekering is de andere niet. Door autoverzekeringen te vergelijken kun je dezelfde autoverzekering vinden voor een goedkopere premie. Daarmee is € 200 per jaar te besparen op de premie van de autoverzekering. Maar er zijn meer manieren om goedkoper uit te zijn met de autoverzekering. Hieronder staan een aantal algemene tips.

besparen op de premie van de autoverzekering

besparen premie autoverzekering
Makkelijk 200 euro besparen op de premie  autoverzekering

Wat is de dekking van mijn autoverzekering?

Hieronder staat een tabel die in het algemeen de dekking aangeeft van een doorsnee autoverzekering.

Dekking autoverzekering

Soort autoverzekering Dekking
WA (Wettelijke Aansprakelijkheid)
(verplicht voor alle motorvoertuigen)
– Schade aan andere voertuigen en weggebruikers;
– Hulp als door schade jijzelf of jouw eigen auto niet verder kan rijden (vervoer naar garage, taxi of treinkosten, vervoer bagage).
WA Beperkt casco + Schade aan je eigen auto
(brandschade, diefstal, ruitschade…)
+ Vervangend vervoer
WA Volledig casco (Allrisk) + Schade aan je eigen auto die je zelf gemaakt hebt (slippartijen, auto te water …)

Premie autoverzekering berekenen

Wil je berekenen wat de premie is van jouw autoverzekering? Klik op de knop hieronder om een goedkope verzekering voor jouw auto te berekenen. Door te vergelijken kun je al € 200,- besparen op de premie van de autoverzekering.

Besparen op de premie van de autoverzekering: TIPS

Besparen op de premie van je autoverzekering? Bij jouw zoektocht naar een goedkope autoverzekering, kunnen onderstaande tips erg handig zijn. Lees de tips, zodat je doelgerichter autoverzekeringen kunt zoeken. Dan kun je het meeste besparen op de premie van je autoverzekering!

Tip 1: De dekking

Bespaar € 200,- op de premie met een autoverzekering die bij jou past. Maar welke dekking past bij jouw auto?

Veel mensen die een auto jonger dan 5 jaar hebben, kiezen voor een allrisk dekking. Dat doen ze omdat jonge auto’s in de eerste jaren nog veel waard zijn. Schade die dan gemaakt wordt (ook door eigen schuld) wordt vergoed door de allrisk dekking.

Is je auto weinig waard, dan kun je niet alle schade meer vergoed krijgen. Stel dat je auto € 500 waard is, dan krijg je dus niet meer schade vergoed dan dit bedrag.

Hoeveel een auto nog waard is, hangt af van o.a. de leeftijd en het aantal gereden kilometers. Sommige auto’s zijn bijvoorbeeld na 10 jaar al bijna niets meer waard, andere auto’s pas na 18 jaar. De website Pricewise heeft een gratis tool waarmee de dagwaarde van jouw auto is te berekenen.

Tip 2: Het eigen risico van je autoverzekering

Alle autoverzekeringen hebben een eigen risico. Vaak is er een vrijwillig eigen risico, maar er kan ook een verplicht eigen risico zijn. Een vrijwillig eigen risico is bij de autoverzekering te nemen in ruil voor een lagere premie. Je moet dan een gedeelte van een schade zelf betalen.

Bij de goedkoopste autoverzekeringen is er vaak een verplicht eigen risico. Als je dan bijvoorbeeld ruitschade hebt, moet je een gedeelte van de kosten zelf betalen. In het geval van ruitschade kan het eigen risico € 75 of € 150 zijn.

Tip 3: Check aangesloten garages en herstelbedrijven in jouw buurt

Wil je weten waar je terecht kunt als je schade hebt? Veel verzekeraars van autoverzekeringen maken bijvoorbeeld gebruik van Glasgarant en Schadegarant. Dat zijn bedrijven waar verzekeraars afspraken mee hebben. Op de websites kun je zien welke bedrijven bij jou in de buurt zijn aangesloten. Als je de schade daar laat repareren, betaal je geen eigen risico. Dat bespaart veel geld, want ruitschade bijvoorbeeld kan wel € 500 kosten als je het bij een niet-aangesloten bedrijf laat repareren.

Tip 4: Inzittendenverzekering, Rechtsbijstand en Pechhulp

De autoverzekering is uit te breiden met aanvullende verzekeringen. Welke aanvullende dekkingen zijn er?

Een inzittendenverzekering vergoedt schade aan inzittenden, zonder te kijken wie de schuldige is. Maar deze schade kan ook verhaald worden op de verplichte WA-verzekering en de zorgverzekering.

Veel mensen zijn ook verzekerd voor rechtsbijstand. Deze verzekering vergoedt niet alleen rechtshulp bij een ongeval, maar bijvoorbeeld ook bij de aankoop van een auto.

De meeste autoverzekeraars bieden ook de dekking pechhulp aan. Daarmee kun je hulp krijgen bij pech onderweg in Nederland of de EU. Maar ook reisverzekeringen bieden deze dekking.

Aanvullende verzekering

 Aanvullende verzekering Aanvullende dekking
Inzittendenverzekering – schade aan inzittenden veroorzaakt bij de auto en tijdens het rijden
Rechtsbijstand Motorvoertuigen – rechtshulp bij aankoop, onderhoud, reparatie, verhalen van schade, terugvorderen van jouw auto
Pechhulp – pechhulp in Nederland (en Europa)

 

Tip 5: Premie per jaar betalen

Bij sommige verzekeraars is het mogelijk de premie per jaar te betalen. Verzekeraars bieden tot 6% korting op de premie van de autoverzekering als je voor een jaar betaalt. Dat kan tot € 70,-  en in het uiterste geval zelfs meer dan € 130,- besparen op de premie van de autoverzekering.

Tip 6: De bonus-malus ladder: korting schadevrije jaren

Met het bonus-malus systeem betaalt iedereen die geen schade maakt minder premie. Hoe meer schadevrije jaren je hebt, hoe hoger de korting op de autoverzekering. Vaak is de korting maximaal ongeveer 80%.

Maar als je schade rijdt bij iemand anders en deze schade claimt bij je verzekeraar, ga je achteruit in het aantal schadevrije jaren. Dat betekent dat de premie omhoog gaat. In sommige gevallen met tientallen euro’s per maand. Het maakt daarbij niet uit of het schadebedrag hoog of laag is! Een kleine schade die je zelf betaalt en niet declareert, kost soms minder geld dan jarenlang een hogere premie te betalen.