Besparen premie opstalverzekering

Besparen premie opstalverzekering

Wat is een opstalverzekering?

premie opstalverzekering
Ook zonnepanelen horen bij de opstalverzekering!

Wat is een opstalverzekering? De opstalverzekering verzekert schade aan jouw woonhuis. Het gaat om alles wat aan het huis vast zit en bij het huis hoort. Bepaalde vloeren en zonnepanelen tellen dus ook mee!

De opstalverzekering heeft altijd een basisdekking en een allrisk-dekking.

De basis vergoedt schade aan je woonhuis door bijna alle gebeurtenissen die je onverwachts kan overkomen. Voorbeelden zijn een brand, een storm, hevige regenval, inbraakschade en waterschade door een gesprongen waterleiding. Er zijn ook uitzonderingen. Bijvoorbeeld schade alleen veroorzaakt door een aardbeving of een overstroming.

Bij allrisk ben je ook gedekt voor veel schades die je zelf veroorzaakt. Per ongeluk een verfblik laten omvallen bijvoorbeeld. Ook dekt allrisk schade veroorzaakt door bijvoorbeeld constructiefouten.

Berekenen premie opstalverzekering

De premie van de opstalverzekering wordt berekend aan de hand van een aantal gegevens. Bijvoorbeeld de grootte van jouw woning, het aantal kamers en de WOZ-waarde. Ook wil de verzekeraar weten van welk materiaal jouw woning is gebouwd, welk soort dak jouw woonhuis heeft en de beveiliging. Woningen die goed beveiligd zijn, betalen minder premie.

Besparen premie opstalverzekering

Hoe kun je besparen op de premie opstalverzekering van jouw woonhuis?

Tip 1: vergelijk premies opstalverzekeringen

Bespaar € 200! De makkelijkste manier om te besparen op de premie van de opstalverzekering, is door opstalverzekeringen vergelijken. Elke verzekeraar heeft een andere premie.

Tip 2: het eigen risico

De premie van de opstalverzekering is afhankelijk van het eigen risico. Er kan een vrijwillig eigen risico gekozen worden, maar er kan ook een verplicht eigen risico zijn. Bij een laag gekozen vrijwillig eigen risico wordt de premie hoger, en andersom. Het eigen risico is altijd per gebeurtenis.

Sommige verzekeraars hebben een standaard verplicht eigen risico, bijvoorbeeld € 100. Andere verzekeraars hebben geen eigen risico voor bepaalde gebeurtenissen zoals blikseminslag en brand, maar wel een eigen risico voor andere oorzaken.

Bij storm (windkracht 7 en hoger) geldt er altijd een eigen risico. Meestal is dat tussen de € 225 en € 400, afhankelijk hoeveel je huis waard is. Voor glas is er vaak geen eigen risico!

Tip 3: premie opstal per jaar betalen

De premie van de opstalverzekering is meestal een paar honderd euro per jaar. Sommige verzekeraars bieden korting (bijv. 5%) als je de premie per jaar betaalt.