Rondkomen met weinig geld

Rondkomen met weinig geld

Met weinig geld rondkomen

Er zijn veel mensen die moeten rondkomen met weinig geld. Dat komt door verschillende redenen, waaronder het verlies van een baan. Er zijn in Nederland ongeveer 1 miljoen mensen die niet meer te besteden hebben dan een minimum inkomen. Rondkomen met weinig geld kan best lastig zijn, zeker in het begin.

Toch kun je met een laag inkomen zoveel besparen, dat je met het weinige geld ook goed kunt rondkomen. Dat vergt soms wel wat discipline, want je zult zelf ermee aan de slag moeten gaan. Maar met wat hulp weet wat je kunt doen om jouw kosten te verlagen of inkomsten te verhogen.

Hieronder vind je veel tips waarmee je nu kunt starten om jouw financiële situatie te verbeteren.

Op deze pagina:

rondkomen met weinig geld
Rondkomen met weinig geld: hoe kun je die situatie verbeteren?
Rondkomen met weinig geld
Hoe kun je beter rondkomen met weinig geld?

Tips beter rondkomen met weinig geld

Wat moet je doen om beter te kunnen rondkomen met weinig geld? Gelukkig zijn er heel veel mogelijkheden om geld te kunnen overhouden. Lees de tips hieronder.

Tip 1: lagere vaste kosten

Veel kosten moet je elke maand betalen, zoals internet en energie. Deze lasten kun je niet schrappen, want dan ben je offline of zit je in het donker. Veel mensen denken dat ze niet kunnen besparen op vaste lasten, maar dat klopt niet! De prijzen verschillen enorm en daardoor kun je honderden euro’s per jaar besparen.

Denk bijvoorbeeld aan je internetprovider. Net zoals je goedkopere merken koopt in de supermarkt, kan dat ook met je internet abonnement. Bijna iedereen is klant bij Ziggo of KPN, maar er zijn andere aanbieders die honderden euro’s per jaar goedkoper zijn.

Meer over goedkoop internet en tv

Tip 2: toeslagen

In 2016 bleek uit onderzoek dat veel mensen geen toeslag aanvragen, terwijl ze er wel recht op hebben. Zonde! Het kan gaan om honderden euro’s per maand. De toeslagen zijn juist bedoeld voor mensen met een laag inkomen die moeten rondkomen met weinig geld.

Hieronder staan de belangrijkste toeslagen.

Vraag gratis toeslagen aan

Er zijn helaas mensen die geld willen verdienen aan het aanvragen van jouw toeslagen. Maar je kunt het makkelijk zelf gratis doen!

Huurtoeslag: maximaal € 354 per maand (in 2019)

Wanneer heb je recht op huurtoeslag?

 • ouder dan 18 jaar
 • zelfstandige woonruimte (eigen toegangsdeur, slaapkamer, keuken en toilet)
 • inkomen max. ± € 22.000 per jaar (alleen) of ± € 30.000 (samen)
 • vermogen (o.a. spaargeld) max. € 30.000
 • lees de exacte voorwaarden op Belastingdienst.nl

Huurtoeslag gratis zelf aanvragen: vraag huurtoeslag aan

Zorgtoeslag: maximaal € 99 per persoon per maand (in 2019)

rondkomen met weinig geld toeslag aanvragen
Vraag zorgtoeslag aan als je daar recht op hebt!

Wanneer heb je recht op zorgtoeslag?

 • ouder dan 18 jaar
 • inkomen max. ± € 28.000 (alleen) of ± € 36.000 (samen)
 • vermogen (o.a. spaargeld) max. € 113.000 (alleen)
  of ± € 143.000 (samen)
 • lees de exacte voorwaarden op Belastingdienst.nl

Zorgtoeslag gratis zelf aanvragen: vraag zorgtoeslag aan

Meer toeslagen

Er zijn nog meer toeslagen, zoals de individuele inkomenstoeslag. Dit is een bedrag (€400 tot €800) dat je elk jaar eenmalig kunt krijgen. Het geld is bedoeld voor grote noodzakelijke aankopen zoals een wasmachine. Voorwaarde is dat je niet meer dan 110% van de bijstandsnorm verdient (€ 1035 alleenstaande / € 1330 alleenstaande ouder / € 1480 gezin).

Bekijk meer hierover op de website van jouw gemeente (bijv.: www.utrecht.nl). Daar kun je ook kijken of jouw gemeente nog meer toeslagen biedt.

Tip 3: in de supermarkt

rondkomen met weinig geld boodschappen
Rondkomen met weinig geld? Doe slim boodschappen

Veel mensen die al langdurig rondkomen met weinig geld weten heel goed hoe ze goedkoop kunnen eten. Maar als je pas sinds kort weinig geld te besteden hebt, kan dat in het begin lastig zijn. Hieronder staan wat tips.

Goedkope boodschappen tips:

 • Kijk goed naar de prijzen. Het verschil tussen de goedkoopste en duurste producten is ongeveer 80%. De goedkoopste producten staan vaak onderaan of bovenaan het schap. Koop bij voorkeur budgetmerken, zoals AH Basic of Oké.
 • Vergelijk kiloprijzen, de prijs per liter of per eenheid (bijv. per wasbeurt). Dat scheelt veel geld en koppijn!
 • Heeft het goedkoopste product een te grote hoeveelheid voor jou? Eet er dan meerdere dagen van. Bijvoorbeeld: een kilozak pasta kost ongeveer 70 cent. Daar kun je makkelijk meerdere dagen van eten, afhankelijk met hoeveel personen je eet.
 • Vergeet je gezondheid niet: weet hoe je goedkoop gezond kunt eten.
 • Kijk goed naar de aanbiedingen. Ook naar afgeprijsde producten die de houdbaarheidsdatum naderen. Lees meer tips op: supermarkt aanbiedingen
 • Neem geen kinderen mee of vertel duidelijk dat ze niets extra’s mogen.
 • Maak een boodschappenlijstje, zodat je alleen koopt wat je nodig hebt.

Maar er zijn nog meer tips! Lees ze op: besparen op boodschappen

Tip 4: online bijverdienen

Bijverdienen via internet

Het gaat niet om het grote geld, maar om de kleine dingen die het leven leuker maken. Bijvoorbeeld een lekker ijsje, een dagje uit of een korte vakantie. Zoiets spontaans doen is lastig voor veel mensen die rondkomen met weinig geld.

Maar er zijn manieren om op internet gratis wat geld bij te verdienen. Dat kan bijvoorbeeld met spaarsites en enquêtes. Je krijgt betaald om online reclame te bekijken of om een vragenlijst in te vullen.

Hiermee verdien je geld en cadeaubonnen. Dat kan oplopen tot honderden euro’s per jaar. Vooral de cadeaubonnen zijn een reden om een winkel te bezoeken en iets leuks te kopen, zonder dat je portemonnee leeg raakt! Dat maakt het leven net even leuker.

Lees meer: online geld verdienen en geld verdienen met enquêtes

Tip 5: echt goedkoop witgoed

Heel vervelend als je weinig geld hebt en er een witgoed apparaat kapot gaat. De meeste mensen zullen in dit geval een goedkoop ander tweedehands apparaat gaan kopen. Maar let goed op! Oude apparaten met een laag prijsje zijn op termijn honderden euro’s duurder!

In kringloopwinkels vind je vaak oude apparaten die worden aangeboden tegen een laag prijsje. Natuurlijk goedbedoeld, maar deze oude apparaten zijn niet voordelig voor mensen die met weinig geld rondkomen. Oude apparaten hebben een hoger energieverbruik en veel hogere energiekosten. Wist je dat oude apparaten tot € 50 per jaar per apparaat meer energie verbruiken dan de zuinige nieuwe apparaten?

Voorbeeld: een goedkope vriezer kost in de kringloop misschien slechts € 75, maar door het hoge energieverbruik is daar 4 jaar later nog eens € 200 onnodige energiekosten bijgekomen. Nieuwe vriezers hoeven niet duur te zijn, want er zijn ook goedkopere merken die zeer zuinige vriezers aanbieden. De goedkoopste zuinige vriezers kosten € 199, maar dan heb je jarenlang een lager energieverbruik waardoor je uiteindelijk veel goedkoper uit bent.

Een energiezuinig apparaat is duurzaam: het levert je veel lagere energiekosten op tijdens de hele levensduur van het apparaat. Minder energie, geld terug van je energierekening en goed voor het milieu.

Hoe vind je echt goedkoop witgoed?

 • Kijk naar het bouwjaar; hoe ouder, hoe hoger de energiekosten
 • Let op het energielabel; een A met drie plusjes is momenteel het zuinigst (A+++). Een trede lager (A++) is goedkoper en verbruikt wat meer energie, maar is nog steeds veel zuiniger dan een 10 jaar oud apparaat
 • Soms is nieuw veel goedkoper. Maak een bewuste keuze!

Goedkoop en energiezuinig witgoed bij BCC.nl

Tip 6: Werk

Als je geen werk hebt, is werk zoeken een goede oplossing om je financiële situatie te verbeteren. Tegenwoordig is men in veel sectoren hard op zoek naar personeel. Jong en oud, met en zonder diploma… voor iedereen is er werk te doen.

rondkomen met weinig geld
Online een baan vinden

Een baan kan betekenen dat je niet meer hoeft rond te komen met weinig geld. Misschien kun je na een tijd zelfs doorstromen naar hogere functies. Als je kunt laten zien dat je ergens echt passie voor hebt, dan willen werkgevers je graag hebben. Neem eens een kijkje op een vacaturesite.

Het is niet zo dat je alleen kunt werken bij een baas; je kunt ook een eigen bedrijfje starten. Verdien geld met iets wat jij heel leuk en interessant vindt. Het beste is om iets aan te bieden wat nog niet bestaat, maar waar wel mensen naar op zoek zijn. Begin klein en misschien wordt het een succes!